ZorróAszter
Mottó: Láttál-e már fa tetején jurtát, mit egy kurta nyelű lándzsa hegye fúrt át?

Nolblog Saját blogom Segítség

Feltöltök

blogolok videót képet hangot

Mikor kiderült, hogy Bátky is Wales-be készül, az ifjú Pendragon rákérdezett:


- Ó! Talán a Snowdont kívánja megmászni?

És mikor kiderült, hogy nem, hanem Bátky is az Earl of Gwynedd kastélyába utazik, a jó magyar doktor ezzel biztatta magát gondolatban:



Vigyázz Bátky János! Vigyázz! Ez a csuda véletlen igazán csuda véletlen.


Sosem voltam az összeesküvés elméletek szerelmese. Ám valahogy mindig úgy hittem, hogy a haditechnika valóvilága messze, emberöltőnyire előzi meg a megszokott világ ismert csúcstechnológiáját.


A ködös Snowd
on

A haditechnika valódi csúcsa ködösen látszik, mint a Snowdoné, szigorúan a vizslató szemek elől elzárva várja, hogy megvívhassa a talán utolsó világháborút.


Erről a csúcstechnológiáról legfeljebb tíz év múlva hallunk először mint csillogó tervekről, és például a ma katonai célokra használt mikroprocesszorok talán 20 év múlva kerülnek a telefonunkba, laptopunkba mint egetrengető világújdonság.


Ritkán szembesülünk ezzel kapcsolatos tényekkel. Ősi tréfás történet, hogy a hatvanas évek elején az amerikaiak kísérleteztek szkenneléssel és elektronikus archiválással, fordítással, szövegelemzéssel.


A gépbe betöltötték pár évre visszamenőleg a világ vezető újságjainak cikkeit, és egy kivonatolt összefoglalót vártak a kezdetleges mesterséges intelligenciától. Az egyik napi kivonatot böngészve az egyik derék kutató furcsa mondatra lett figyelmes:


"Hatalmas földrengés Olaszországban. Egy ember meghalt."


Nem emlékezett semmi ilyesmire, ezért a logok alapján visszakereste, miről is lehet szó. Meglepve találta meg a log alapján az eredeti cikket, amely arról tudósított: "A Pápa halála egész Olaszországot megrázta."


A tréfás történet érdekes módon mégis eltereli a figyelmet arról a mozzanatról, hogy ekkor, amikor azt hittük, hogy a memóriákat és a diszkeket kilobájtokban mérik, az amerikaiak a világ összes újságjának folyamatos sőt visszamenőleges bedigitalizálásával, elektronikus fordítással, és politikai döntések lehetséges sajtóviszhangjának a kitalálásával foglalkoztak.

Pedighát az a bizonyos Pápa a boldog emlékű XXIII. János Pápa volt. (Elhunyt: 1963. október 11-n)


Az első mai értelemben vett, többfeladatos, többfelhasználós operációs rendszer kidolgozását, a mai Linux ősét, a UNIX operációs rendszert hivatalosan ezután 5 évvel kezdik csak majd fejleszteni.


És érdekes volt nemrégiben például valami kis cirkusz a 64 bites processzorok táján is. Az Intel vagy inkább aki mögötte áll, mintha 20 év alatt elkeverte volna a chipek fotómaszkját, így az AMD hamarabb jelent meg vele a piacon. De lehet, hogy csak rosszul figyeltem.


Ezeket figyelembe véve már korábban is több volt mint sejtés, hogy az amerikai titkosszolgálatok a világ valamennyi telefonbeszélgetését rögzítik, elektronikusan lefordítják, és a szöveges fordítást kereshető formában tárolják. Az automaták a minimum 20, de inkább 30 éves fejlesztéseknek köszönhetően riasztanak a virágnyelven társalgók beszélgetéseire. És persze arra is képesek, hogy felismerjék, ha valamelyik beszélgetőfél hazudik, kábítószert vagy alkoholt fogyasztott.


Okos számítógépek elemzik a világ teljes e-mail forgalmát. Ellenőrzik a netre feltöltött fotókat, videókat, nem tartalmaznak-e titkos üzeneteket.


Az ezekhez képest szót sem érdemel, hogy a ma biztonságosnak tartott és világszerte elterjedt titkosítási eljárásokat (SSL, PGP, SSH) mikroszekundumok alatt fejtik meg.


Hol tarthat ez a technológia?



Körülbelül ott, hogy ha például meg kell győzni az Európai Unió polgárait, hogy vonják vissza az USA és közvetlenül Izrael érdekeit sértő döntést.

Ekkor ügyes kezek néhány egérkattintással? elindítanak néhány programocskát, amik aztán tízezerszám jelentkeznek be különféle politikai fórumokra, chatroomokba mintha különböző emberek lennének, és szép logikus érveléssel meggyőzik a közönséget, milyen disznóság is az, amit a kormányuk, vagy az EU politikusai akarnak.


A fejlett mesterséges intelligencia arra is képes lehet, hogy valós időben Man in the Middle módon kapcsolódjon be telefonbeszélgetésekbe, és manipulálja a beszélgető felek viselkedését, például úgy, hogy mindkét félnek megfelelő, különböző szöveget közvetítve a másik egyre ingerültebb hangján egy életre megutálják egymást.


De érzékenyebb és intelligensebb rendszerek dezinformációt vagy akár különféle manipulációkat is elhelyezhetnek ilyen módon.


A lélektan és a mesterséges intelligencia kombinációjának egy érdekes alkalmazása.


Ezért érezhettük volna ugyanolyan kamunak az Egyesült Államok elleni sikeres cybertámadások hírét, mint amikor a világsajtó azon szörnyülködött, hogy az egyik guantanamoi fogoly orra előtt az egyik őr széttépte a Korán egyik példányát.


Nyilván amíg ezen szörnyülködünk, addig ugye elfelejtjük megkérdezni, igaz-e, hogy a terrorizmus elleni harc jegyében gyerekeket, öregeket kínoznak tömegével a világban, hogy kiszedjék belőlük, hol az apjuk-anyjuk-fiuk-lányuk, és mit tudnak.


És hogy mindenki terrorista-e, akivel így elbánnak? Esetleg másokkal, esetleg egyszerű politikai ellenfelekkel is elbánnak egyfüst alatt, mint annak idején a Moszad az Isten Haragja felhatalmazás örve alatt?


És vajon kit ellenőriz ez a hatalmas aparátus? A terroristákat? A maffiát? Kémeket?


Szó sincs róla. Őket bizony nem. Ők némi felárért ki-be járhatnak akár az Egyesült Államokba is, és némi pénzért megfelelő kiképzést kapnak a rendszer kijátszására. Továbbra is tökéletes hamis személyazonossághoz juthatnak, és egyszerű eszközökkel játsszák ki a banki ellenőrzési rendszereket is.


Hanem a civiltársadalmat ellenőrzik és manipulálják ilyen hatékony módon.


Talán ilyen, Szíria lebombázását vagy egyiptomi beavatkozást lélektanilag előkészítő akció az egyiptomi rendőrség által letartóztatott gólya esete is. Amit később, szabadlábra helyezése után a sztori szerint az éhező egyiptomiak meg is ettek.


Mert hiszen ki sajnál ezek után ilyen szőröstalpú barbárokat, akiknek volt szíve megölni és megenni szegény gólyát?


A világ szemében pedig szír vagy egyiptomi ugye eben-guba.





Visszatérve a Snowdon megmászására: ha Snowden sztorija kamu, és valójában továbbra is amerikai utasításra mondja amit mond, mi lehet a dolog célja?


Mivel abban sem lehetünk biztosak, Snowden valóban az amerikai hatóságok ellenében teszi amit tesz, lehet, hogy az ezt övező botrány jóelőre előkészített és ezzel immunizált bennünket valami sokkal botrányosabb dologgal kapcsolatosan.


Edward Snowden a poszthidegháborús titkosszolgálatok tükörlabirintusában.
A dupla, tripla, ... csavarok világában.

Az ok akár az is lehet, hogy amikor az igazi sajtóbomba robbanna, akkor már a sajtóérdeklődés hullámának a leszálló ágában a bomba apróbetűs hírecskévé szelídüljön legfeljebb a nyomtatott világlapok ötödik-hatodik oldalának a legalján.

Ha keresnénk, mint a lerágottcsont Snowden-botrány érdektelen mellékszálát találnánk csak immár.


Dehát nem is keressük.


Pedig kb. mostanság tartunk itt. Akár kereshetnénk is.



Ám akkor még az is lehetséges, hogy ZorróAszter nicknevű ember valójában sosem létezett, és most éppen néhány bit kuncog egy szilíciumchipben valahol a nagyvilágban egy árnyas szerverterem eldugott sarkában.



Ezért aztán kéretik mosolyogni legközelebb, amikor valahová feliratkozásnál Turing-tesztbe botlunk. Nemcsak mert vicces, hanem illik mosolyogni, ha barátok figyelnek és fényképeznek éppen.


:o)

2013. 09. 13.

További cikkek »»»»

Ne nézd a hozzászólások dátumát! Szólj hozzá bátran bármikor!

Naaaaa! Hogy kerül ide Oswald? Ki tette ezt ide? Tessék törölni!


0
0 Jelentkezz be a szavazáshoz!

Hozzászólások

Eddig 56 komment érkezett

1. little
2013. 09. 13. 18:14

Kedves Zorro, mindig is mondtam Onnek science fiction konyveket kellene irnia. Nagy sikere lenne!

2. ZorróAszter
2013. 09. 13. 18:16

Kedves Little!

Köszönöm az elismerő szavait.

Ugyis tudom, hogy nem annak szánta :o)

3. nyúlürege
2013. 09. 13. 19:06

Vigyázzon Zorró, mert ha ilyeneken gondolkodik és ilyeneket ír, még paranoiával vagy pszichosissal vádolják majd, azt mehet munkaalkalmassági orvosi vizsgálatra!

Valami politikus mondta nem tudom mikor: "Hol van most Lee Oswald, mikor az országnak ilyen nagy szüksége lenne rá?"

4. ZorróAszter
2013. 09. 13. 19:17

Kedves Lujza!

Az nem munkaalkalmassági orvosi vizsgálat, hanem pszichiátriai.

Ön mindig keveri a dolgokat.

:o)

5. Valéria
2013. 09. 13. 19:17

Csatlakozom az előttem szólóhoz kedves ZorróAszter :)

Egyúttal azt gondolom, ezek szerint nincs más teendőnk, mint hátradőlni a karosszékben, szunyókálni, mert mindent elintéznek a fejünk felett, életünk úgyis a háttér-irányítás szerint manipuláltan zajlik. Ahogy reagálunk dolgokra, ahogy indítjuk véleményeinket már eleve egy kidekázott program része, esetleg jól megírt forgatókönyvé. Minek a hűhó? Nélkülünk is megy a világ, nem igaz? :) Létezésünk vagy tévedés, vagy káprázat ..

Amúgy gratula :)

6. Valéria
2013. 09. 13. 19:19

5-re

bocsánat, amikor elkezdtem a hsz-t írni, még csupán Little véleményét láttam. Így természetszerűleg az ő véleményéhez kívántam csatlakozni, azaz az 1-es hsz-hez :)

Így jár, aki nem számozza meg a hsz-ét :)

7. ZorróAszter
2013. 09. 13. 20:09

Kedves Valika!

Köszi.

De! Egyrészt amíg nem helyettesítenek minket hozzánk megszólalásig hasonló androidokkal, akik a nevünkben balhét csinálnak, addig megoldás a személyes találkozás is.

Azon kívül a rendszerrel ki is lehet szúrni, de csúnyán.

Például képzeljen el egy levelezőprogramot, ami ingyenes és nyílt forráskódú, hogy ne féljenek az emberek használni. Ez a levelező naponta elküldene minden címlistában szereplőnek ****SPAM**** megjelöléssel, hogy ne zavarjon jópár levelet kamu véletlensorozattal. Aztán ha valaki tényleg akar titkos adatot küldeni, akkor az közé tenné.

Füstölne a titkosszolgálatok gigaszámítógépe, mert a kamu véletlensorozat nem fejthető meg, és bizonyos módszerekkel a valódi titkos üzenet sem.

De ez csak egy rögtönzött ötlet volt. Az okos emberek kitalálhatnának még ennél sokkal jobbakat is.

:o)

8. nyúlürege
2013. 09. 13. 21:12

Khm, egy kis önreklám. Igaz, nem annyira nekem, mint inkább az eredeti szerzőknek:
nyulurege.nolblog.hu/archives/2013/09/13/Individuum_kontra_szervezetek/

9. solide
2013. 09. 13. 21:21

Mint korábban is említettem, a sci-fi valahogyxsosem tudott magával ragadni. Az összeesküvés elméletek sem, meg a láthatatlan világhatalom sem. Vegyük ezt a mostani példát, ami szerint ugye a gólya egyiptomi története arra való, hogy megútáljuk, illetve ne sajnáljuk azokat, akik erre képesek, így előkészítve egy Sziria elleni támadást. Lendüljünk túl azon az apróságon, hogy a meglebegtetett támadás nem következett be, elvégre még bekövetkezhet, meg lehet olyasmit is előkészíteni, amit utána meggondolnak. Már problémásabb ügy ez az eben-guba megközelítés, mert, ha az én beosztottam azzal jönne, hogy a feladat a szírek lejáratása volt, ő mégis egyiptomiakra talált ki valamit, mert egykutya - akkor páros lábbal rúgnám ki. De a legnagyobb gond az alap felvetés, miszerint a lejáratás volt a cél. Egy kérdés, egy észrevétel. A kérdés: mi magyarok ilyen fontos tényezők vagyunk, hogy a Szíria elleni támadást a magyar polgároknál is be kell ágyazni? Ugye nem baj, ha ezen csak kacagok. Az észrevétel, a bejegyzés íróját leszámítva az itt más posztnál hozzászólók egyikéből sem elutasítást váltott ki a hír, hanem sajnálatot. Ez viszont eredményként ippeg ellentétes az ebben a bejegyzésben vélelmezett szándékkal az elérendő célt illetően.

10. pettra
2013. 09. 13. 21:36

az ember abban az illúzióban ringatja magát, hogy a gondolatai szabadok, aztán közben dehogy, és minél inkább tájékozódik minél megalapozottabban próbál véleményt formálni, annál inkább kiszolgáltatja magát a befolyásoló tényezőknek. a tanulság tehát az, hogy ha szabadok akarunk maradni, igyekezzünk elszigetelni magunkat a társadalomtól?

11. ZorróAszter
2013. 09. 13. 21:40

Kedves Solide!

Az arab-arab felfogás nálunk is működik. Akiknél nem működik, hogy szír-egyiptomi ebenguba, az a kisebség.

Másrészt én nemcsak Szíriáról beszéltem, hanem akár közvetlen egyiptomi beavatkozásról is.

Azt, hogy a propaganda üzenete mindegy mellékes legyen, az pedig a propagandatudomány egyszer-eggye.

Ki lett próbálva már annál a sztorinál, miszerint az oroszok a jégből kiásott mamutot ették meg.

Szerintem az lehet az archetípusa ennek a gólyás mémnek.

Nevezzük mamut arche-mémnek.

12. ZorróAszter
2013. 09. 13. 21:45

Kedves Pettra!

Szó sincs róla. Csak kerüljük a manipulálható csatornákat. Például éppenhogy helyezzünk nagyobb súlyt a személyes szemtől-szembe kapcsolatra.

Akiknek meg van vér a pucájában, az meg vegyen részt a rendszerrel való kicseszésben.

Erre mondtam példának a fals titkos levelek küldözgetését.

13. nyúlürege
2013. 09. 13. 21:47

Mellesleg a gólya húsa állítólag pfúj de rossz. Úgyhogy váljék egészségére annak, aki megette.

14. ZorróAszter
2013. 09. 13. 21:56

Kedves Lujza!

Én is ezt mondtam az olvtársaknak Lordnál Molnár Gáborra hivatkozva. De nem vagyok teljesen biztos benne.

Nemcsak hogy pocsék, de teljességgel ehetetlen is.

Amit mi itt Európában elfelejtettünk, azt a szegénynép nagyonis jól udja még egyiptomban is.

Még érdekesek lehetnének a muzulmán vallási / étkezési tilalmak is.

Szerintem például a zsidóknál tuti nem kóser.

15. solide
2013. 09. 13. 22:01

Bocsánat, hogy újból - de szögezzük le, a hír SAJNÁLATOT váltott ki az emberekből, vagyis szó sincs olyan propaganda hatásról, hogy aki ilyet el tud követni stb. Valamint ugyancsak újólag, a hír nem a világsajtót járta be, hanem magyarul, magyaroknak jelent meg, noch dazu elég visszhangtalanul. Komolyan gondolja, hogy az USA bármilyen szinten foglalkozik azzal, hogy egy átlag magyar miként vélekedik az ő közel-keleti akcióikról?

16. ZorróAszter
2013. 09. 13. 22:06

Még az jutott eszembe, hogy a Globetrekkeres Ian Writeot kérdezték, hogy az összes étel közül, amivel a világban kínálták, mi volt a legundorítóbb.

Bemutatott egy filmet, amiben Mongóliában a nomádok mormotával kínálták.

A mormota husát visszatöltötték a lehúzott bőrébe, és abban főzték mint valami kuktában a nyílt tűzön a jurta mellett. A mormota feje volt felvelé. Ott vicsorgott, a bőre mint egy léggömb, a mancsai széttárva.

Néha a mongol levette a tűzről és párszor földhözvágta, hogy összerázza a húst benne. Pattogott, mint egy labda. Néhameg kitekert valami zsineget és kieresztett egy kis büdös gőzt.

Cigizés közben mellékesen megjegyezte Ian Writenak, hogy a mormoták többsége búbópestist terjeszt, de ne aggódjon: a főzés elpusztítja a pestisbacilust.

Látni kellett volna közben Write arcát.

Meg akkor is, amikor elkészült a finom párolt mormota, és elkezdte rágcsálni a finom bordát, amit mint inyencséget kapott.

17. ZorróAszter
2013. 09. 13. 22:15

Kedves Solide!

Nem néztem utána, milyen körben terjedt. Csak az tűnt fel, hogy ha mém, akkor a mamutos mém mutációja.

Ritkán lehet fülöncsípni a világsajtó manipulációit. Mint például a hugyszagú MIR esetén. Csak akkor, ha feltűnően erőltetnek olyan nyilvánvaló marhaságot, amit értelmes újságíró önmagától sosem írna.

Amerika minél több országot igyekszik beleugrasztani a kalandjaiba, hogy az arabok és főleg a terroristák dühének ne csak ő egyedül legyen kitéve.

Egy Szíria elleni akcióba tuti hogy igyekeznének bevonni minket is akármilyen mellékes feladatra is, hogy szerepeljen a mi nevünk is a listán.

Ahhoz pedig puhítani kell a közvéleményt.

18. Osszián
2013. 09. 13. 22:21

"Erre mondtam példának a fals titkos levelek küldözgetését."

Képzeld Zorro, egy eddig nem is sejtett rejtett képességemre derült fény: tökéletesen és folyékonyan tudok tükörírással írni. Az ilyen írás teljesen zavaros ákombákomnak tűnik, akármerről nézed, de ha tükröt tartunk elé, gyönyörűen olvasható. És képzeld, sokkal szebb, és olvashatóbb amúgy, mint a szokásos macskakaparásom.

Hát én a következő civilizáció fejtörésére nekilátok tükörírással lejegyezni a ma történéseit, aztán digitalizálom, fel a netre, az aztán ott marad az idők végezetéig - majd 10000 év múlva bárki elolvashatja, ha tud magyarul, és lesz kéznél egy tükre...

Kulcs se kell hozzá.

19. ZorróAszter
2013. 09. 13. 23:00

Kedves Osszián!

Hát ez tényleg tök jó! Lehet, hogy A Mester reinkarnációját tisztelhetjük benned.

Mindig terveztem hogy megkeresem az avatárodat, mert nagyon ismerős, de nem tudok rájönni, honnan.
Reneszánsz lantos trubadúr? ábrázolás, de tuti régebbi minthogy Leonardo Mesteré lehetne.

Nemtom, mit kezdene egy Recognita a tükörírással. Lehet hogy rájönne a turpisságra.

20. Osszián
2013. 09. 14. 0:26

Nagyon sok megfejtetlen írás van:

index.hu/tudomany/tortenelem/2012/11/03/barki_segithet_az_osi_iras_megfejteseben/

Azt olvasom, hogy csak a balkezesek tudnak tükörírással írni. Nem igaz, én jobb kézzel írok, és gyorsan folyékonyan.

21. ZorróAszter
2013. 09. 14. 0:49

Tényleg nagyon érdekesek. Nekem Champollionon kívül nagyon tetszett az a ruszki pacák, aki a maja írás lényegét fejtette meg.

Legutóbb pedig az a cseh pacák, aki a hettita ékírásos szövegbe harapott bele véletlenül, mikor megtalált egy olyan mondatot, amiben felismerte az indoeurópai gyököket, a brad és a water ősi formáit.

Viszont tök érdekes még a Voynich kézirat is.

Már teljesen belémdumálták, hogyan lehet értelmetlen szövegből ilyen bőségeset előállítani úgy, hogy a számítógépes módszerek is kóser rejtjelzésnek lássák.

Azonban kizárt, hogy 1500 körül valaki a XXI. századi statisztikus módszerek elől el akarta volna fedni a csalását. Kamu szöveget csak olyan módszerrel csinált volna ekkor valaki, amiről a mai statisztikai módszerek kimutatták volna, hogy kamu.

Tök furi, hogy ezt senki se mondja, pedig nyilvánvaló.

22. lord
2013. 09. 14. 9:57

Kedves Z.A.!
Jó hosszú eszmefuttatást eresztettél meg ahhoz, hogy bizonyítsd azt az igazad, miszerint kacsa a gólya, azaz egy szegén egyiptomi család gólyavadászata, és annak eredményeként egy gólya ételként való elfogyasztása.
Nos, ott is megírtam, itt is csak azt mondom Neked - meg minden más hitetlenkedőnek -, hogy NEM MAGUNKBÓL, A MI SZOKÁSAINKBÓL – és lehetőségeinkből - KELL KIINDULNI.
Lehetnek az életben-, a világ más tájain olyan események, melyek a mi számunkra szinte elképzelhetetlen, vagy akár fantasztikus is lehet.
Engem azért jobban izgat és feldob az olyan propaganda, mely arról szól, hogy Szíriában
- KI VETETT BE VEGYI FEGYVERT?
- AZ USA ELNÖKE HOGYAN PRÓBÁL MEGFELELNEK ANNAK, HOGY „A KECSKE IS JÓL LAKJON, MEG A KÁPOSZTA IS MEGMARADJON:” (Egyenlőre úgy látszik, hogy ezek a csúnya oroszoknak a javaslata – élükön a volt KGB-s elnökkel – valamilyen megoldást hoz erre a problémára. Arra a kényes problémára, melyre már az amerikai nép sem vevő, hiszen bőven elege van abból, amilyen dicsőséges eredményeket érnek el csapataik – évtizedek óta - az ázsiai kontinensen. Minden esetre – remélhetően a nép, ez az isten áldotta nép -, ha nem is gólyaként, de kacsaként, megeszi azt, amit bizonyos - a szíriai forradalmat kiváltó - körök békaként fognak lenyelni.

23. Gordon.
2013. 09. 14. 10:02

22. lord
" amit bizonyos - a szíriai forradalmat kiváltó - körök ..."

Aha... És szerinted kik lennének ezek a bizonyos körök, akik kiváltották a szíriai "forradalmat"?

24. lord
2013. 09. 14. 11:26

23.
Gordonnak:

Hát ez az!
Ez amit nem lehessen tudni!
Hogy nem én vótam, az holtbiztos...
Te tudod ki - kik - vótak?

25. Gordon.
2013. 09. 14. 11:42

24. lord
Szerintem senkik se vótak! Már azokon kívül, akik maguk részt vettek benne.

26. kimitakevolt
2013. 09. 14. 12:18

Üdv
Az külön érdekes hogy van egy elvileg liberalizmust hirdető vlág Aztán kiderül hogy az öszes leveleünket tárolják, az összes csetelésünket tárolják Archiválják valahol valakik azt hogy mikor milyen Weboldalakat nyitottunk meg A bankártyánk adatait tárolják a mobiltelefonunk cellaonformációinkat tárolják A reptereken olyan kapukat állítanak fel amivel a ruhánk alá lehet nézni Londonban közterületen kétlépésesnként kamerák figyelik a pógárt
De ez még csak mindig az amiről egyszerű ujságolvasó embernek tudomása van tehát mi lehet az amiről meg nincs ?
Ha ezt így újra összeolvasssa az ember kiderül hogy a liberalizmust hirdető világnál szigorúbban elenerőrzött világ még soshasem volt Talán éppen azért zuhog a jónépre naponta a propganda hogy szabad vagy szabad vagy szabadság van hogy elfedje ezt

27. lord
2013. 09. 14. 15:36

26-ra
Kimitakevoltnak:
Az biztos, hogy az a piszkos, szemét KGB, foroghat a sírjában!
Messze nem volt képes mindezt produkálni.

28. ZorróAszter
2013. 09. 14. 16:44

Kedves Olvtársak!

Bocs a hosszú távollétért!

Mindjárt olvasom a kommenteket és válaszolok.

Közben látom, megint töröltek a címlapról.

29. 4elefánt
2013. 09. 14. 16:49

Szegény gólyák! Az idén annak ürültem, hogy az idei populációjuk milyen sikeres volt.
Azok a fészkek amelyeket figyeltem, szépen kirepültek az utódok. Erre most jön ez az arab-arab hajcihő, és igazoltatják a gólyákat!
Lehet hogy ez is a Voynich rejtély megfejtésének a része:-))
Jól elbarangoltam miatta, mert letöltöttem az egészet!

30. ZorróAszter
2013. 09. 14. 16:58

22. lord
2013. 09. 14. 9:57

Kedves Mylord!

Itt speciel a gólyasztori csak mellékszál. Nem állítom, hogy a történet nem igaz akár szóról-szóra. Csupán azt, hogy ez a gólya ha nem is kacsa, de erősen kacsaszaga van.

Ha kacsa, akkor a mintája az a sztori, ami szerint az oroszok megették a leletként feltárt mamutot.

Azt, hogy a gólya ehetetlen bizonyitja, hogy bátran él az emberek közelében, holott éhes ember volt néhány az elmúlt pár ezer évben. Lett volna ideje megtanulni, hogy tartania kell tőlünk.

Szerintem a szír dolognak beavatkozás lesz a vége.

Most csak a kötelező köröket futják.

31. ZorróAszter
2013. 09. 14. 17:07

26. kimitakevolt 2013. 09. 14. 12:18

Kedves Kimitakevolt!

Hát ebben van a nagy igazság.

32. ZorróAszter
2013. 09. 14. 17:12

29. 4elefánt 2013. 09. 14. 16:49

Kedves 4Elefánt!

Fúúúú! Honnan töltötte le a teljes Voynichot?

33. 4elefánt
2013. 09. 14. 19:08

Erről az oldalról sikerült, az 53 megás PDF-ben volt:
archive.org/details/TheVoynichManuscript

34. ZorróAszter
2013. 09. 14. 19:36

Köszi szépen.

Az imént még azt mondtam Osszián olvtársnak, hogy egy XV. századi csaló nem akarhatott XXI. századi statisztikai módszerek eszén túljárni.

De most hogy nézegetem a nagyítást,
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6e/Voynich_Manuscript_%28135%29.jpg
hát ez kurva gyanús.

Ez a rengeteg 8g végződés ez nagyon gyanús.

Ez mégsem annyira kóser mint gondoltam volna.

Szerintem itt idegen nyelvű idegen abc-t mímeltek.

És nem idegen vagy ismert nyelv titkosítását.

Szerintem azt kéne, hogy
1. Bizonyítani, hogy nem titkosítás, mert pl. komplett szavak ismétlődnek.
2. Bizonyítani, hogy nem mutat statisztikus nyelvi jellegzetességeket, vagyis kamu szöveg.

35. 4elefánt
2013. 09. 14. 19:59

Ha csak a szöveget tekintjük, vagy egyes részletet, ez a gyanú igaz lehetne, de az egész szöveg az ábrákkal már összefüggést sejtet. Azt is tudjuk, hogy az akkori időkben, még eléggé ismeretlen volt az anatómia, és úgy vélem, hogy egyes részek ezzel is összefüggésben lehet.
Talán e miatt a titkolózás, mert abban az időben a boncolás nem volt legális.
Az ábrák adhatnak utalást szöveg tartalmára, ami sejtelmesnek, és elég misztikusnak tűnik, ezért a nyelvezete is nehézkes lehet és a kortárs nyelvezet szakszavai "nyelvújítása" is bonyolíthatja kódfejtők feladatát .

36. ZorróAszter
2013. 09. 14. 20:18

Engem megtévesztett a film, amit láttam róla.

Szerintem a filmmel ellentétben valójában nem fektettek sok energiát a megfejtésbe, és abba, hogy kimutassák a kamu szöveg voltát, abba még kevésbé.

Amit mond, az éppen egyik lehetőség lenne ennek a kimutatására. Például hogy a botanikai rész szövegének a jellegzetességei nem változnak az asztrológiai részhez képest, pedig kellene.

37. ZorróAszter
2013. 09. 14. 20:26

Ja! Szerintem ezt láttam korábban:

A Voynich-kódex - A világ legrejtélyesebb kézirata
www.youtube.com/watch?v=YvRMd7sVDIo

38. Osszián
2013. 09. 15. 0:03

És akkor még nem is beszéltünk a rajzokról. Azok is furcsák nagyon.

Én biztos vagyok benne, hogy ezek a mindenképpen legalábbis több száz éves iratok nem lehetnek hamisítványok. Egyszerűen az akkori embereknek nem állt erre az eszük.
Ott van pl. a Piri Reis térképek rejtélye.

1929-ben az egykori oszmán birodalom uralkodóinak székhelyeként ismert isztambuli Topkapi palota rekonstrukciójakor felettébb érdekes dokumentumra bukkantak a kutatók. Egy preparált gazellabőrre rajzolt térképet tartottak kezükben, ami valószínűleg egy eredetileg több részből álló világtérkép darabja volt...A széljegyzetekkel és színes illusztrációkkal tarkított kartográf alkotás muzulmán időszámítás szerint 919-ben (i. sz. 1513) készült Piri Reis (eredeti nevén Muhiddin Piri) keze által, aki a török flotta egyik beglerbégje (admirálisa) volt. A térkép, amelynek egyes részletei meghökkentően precízek, az egyik legrégebbi ábrázolása az amerikai kontinensnek és az atlanti térségnek. Előkerülésekor a szakemberek azzal szembesültek, hogy olyan területeket is ábrázol, amelyekről Piri Reis 1513-ban vagy azért nem tudhatott, mert a korabeli leírások még nem adtak hírt azokról, vagy azért, mert a róluk szóló információk ilyen-olyan okokból nem kerülhettek a birtokába.

De mit tudhatott Amerika földrajzi formájáról bárki is 20 évvel Kolombusz után?

Az Antarktiszról pláne - pedig ezek szerepelnek a térképen.

global-mystery.blogspot.hu/2011/12/egy-rendkivul-kulonos-terkep-piri-reis.html

Persze Däniken rögtön felkapta a fejét...

39. Osszián
2013. 09. 15. 0:08

"A Piri Reis térkép Afrika nyugati partjait mutatja, Dél-Amerika keleti partjait, és az Déli-sark északi part-vidékét. A Déli-sark északi partszakasza tökéletesen részletezett. A leginkább zavarba ejtő nem is az, hogyan tudott Piri Reis ilyen pontos térképet produkálni az Antarktisz vidékéről 300 évvel annak felfedezése előtt, hanem az, hogy a térkép a jég alatti partszakaszt mutatja. A geológiai kutatások azt igazolták, hogy a Queen Maud öböl ie. 4000 körülig lehetett jégmentes állapotban."

"További és alaposabb tanulmányok azt mutatták, hogy az Antarktisz legutóbb 6000 évvel ezelőttig volt jégmentes állapotban. A jégmentes időszak kezdetét illetően megoszlanak a vélemények, különböző kutatók ie. 13000 és ie. 9000 közé teszik ezt."

Mit szóltok egy korábbi civilizációhoz?

A kérdés tehát: ki térképezte fel az Antarktisz Queen Maud Földjét 6000 évvel ezelőtt? Milyen ismeretlen civilizáció volt birtokában olyan technológiának, amely ezt lehetővé tette?

40. ZorróAszter
2013. 09. 15. 1:22

Szerintem ha létezett volna - mondjuk a rövidség kedvéért Atlantisznak - atlantiszi civilizáció, akkor annak nyoma maradt volna. De csak erősen félremagyarázott jelenségek vannak, amitől a z egyiptológus, sumerológus, régész tudósok a fejüket fogják.

Én inkább azt gondolom, hogy az ókori emberek sokkal intelligensebbek voltak, mint amit mi általában hiszünk. Arisztotelész 2200 éve élt, és amikről az Organonban ír, azok nekem soha a büdös életben eszembe nem jutottak volna.

És ezen nem változtat, hogy érdekelt a formális logika, és így már esetleg többet tudok a témáról, mint ő. Sőt látom a korlátait, amit ő nem. De nem hiszem, hogy megközelíteném ezt a faszingert intelligenciában. Csak többet tudok tényszerűen az azóta született eredményekről.

A hamisítás nem nemzeti sport, hanem olimpiai világsportág és nem csak az ókori görögök óta.

Lásd Achimédész törvényét. A középkorban meg valóságos globalizált iparággá nőtte ki magát.

Valaki talált egy térképet, és gondolta, mennyivel többet érne, ha szerepelne rajta Amerika is. Így tett róla.

Kéne egy Dél-Sziget? Hát rajzolok egyet, had örüljön a vevő.
Még jó, hogy rá nem írta a nevet, amit Arisztotelész adott neki: Antarktisz - Ellenföld.

Mert ugye Ellenföldet Arisztotelész tételezte fel, hogy a világ ne billenjen fel.

Na mondjuk nem ez volt a legzseniálisabb gondolatmenete.

De azért ez se rossz. :o)

41. ZorróAszter
2013. 09. 15. 1:26

Ja!: Arisztotelész azt hiszem, Antarktikosznak mondta.

Vagy ilyesmi.

Te tudsz ógörögül? Vagy tanultál?

42. ZorróAszter
2013. 09. 15. 1:27

Valamelyik olvtárs biztosan tud.

Vagy Te, vagy MaxVal rémlik.

43. Osszián
2013. 09. 15. 8:55

Tudtam hogy így állsz hozzá. Gyakorlatilag én is mindig élek a gyanúperrel ilyenkor, de azért mégis sok benne a furcsaság.
Graham Hancock, aki mindenféle történelmi rejtélyekről ír, egész könyvet szentel a témának, helyesebben ezek a rejtélyes térképek a kiindulópontok nála. Mert több is van.

"Érdekes például a Dulcert’s Portolano nevet viselő, 1339-ben készült térkép, amelyen Európa és Észak-Afrika földrajzi szélessége tökéletes, és a Földközi és Fekete-tenger hosszúsági adatai is fél foknyi eltérést tartalmaznak.
Még inkább bámulatos a „Zeno térképének” nevezett rajz, amely 1380-ban készült. Ez egy nagy területet mutat északon, amely egész Grönlandig terjed; a pontossága meghökkentő.
„Lehetetlen – mondja Hapgood – hogy valaki a 14. században megállapítsa ezeknek a helyeknek a pontos földrajzi szélességét, nem beszélve a hosszúsági adatokról…”

És a másik: kik, miért, mi haszonért, mi célból hamisít a kései utókornak térképet?

A Piri Reis féle még a megtalálásának az időpontját (1929) is meghaladja akkori ismertekben.

Ezek csak kérdések, mert nem vagyok Däniken hívő, aki minden bokorban egy ufót lát, de engem legalább annyira izgat, ha hamisítvány (ki, mikor, milyen technikával - pl, a torinói lepel), mintha valódi. A rejtély alig kisebb.

Sajnos nem tudok, a tesóm igen, aki többek közt teológus.
Az Atlantisz legendát Platon indította el, egyiptomi papoktól hallotta.

Ja és nem csak délibábos nyulam-bulamok nyilatkoztak az ügyben:

"1953-ban egy török tengerésztiszt elküldte a Piri Reis térképet az USA Tengerészeti Hivatalának Hidrográfiai Irodájába. A térkép értékeléséhez M. I. Walters, az Iroda főmérnöke Arlington H. Mallery, a régi térképek neves szakértőjének segítségét kérte.
Hosszas tanulmányozás után Mallery felfedezte, hogyan készülhetett a térkép. Hogy ellenőrizze a tér-kép pontosságát, egy rácshálózat segítségével rávetítette a földgömbre: a térkép teljesen pontosnak bizonyult. Megállapította, hogy a part ilyen pontosságú feltérképezése csak légi úton történhetett: de ki tudhatott 6000 évvel ezelőtt repülőgépet használni a térkép készítéséhez?
A Hidrográfiai Iroda nem hitt annak, amit látott: a Piri-Reis térkép alapján a jelenlegi térkép egy-két pontatlanságát is ki kellett javítaniuk! A hosszúsági koordináták meghatározásának pontossága másrészről azt mutatja, hogy aki a térképet készített, ismernie kellett a gömbök trigonometriáját, amely a 18. század közepéig nem volt ismert.
Hapgood bebizonyította, hogy a Piri Reis térkép a síkgeometria alapján lett átrajzolva, a hosszúsági és szélességi paramétereket a megfelelő szögben rajzolva a hagyományos „rácson”, de szemmel láthatóan egy olyan korábbi térképből lett átvéve, amely a gömb-alapú trigonometriát használta!"

Vagyis rejtélynek rejtély az biztos.

44. 4elefánt
2013. 09. 15. 10:15

37-re kedves ZorróAszter!
Abban a videóban azt állítja az egyik szakértő, hogy a rajzok készítőjének nem volt módja mikroszkópba tekinteni, hogy bizonyos nagyításokat rögzíthessen a különös élőlényekről.
Ezt én egy egyszerű kísérlettel cáfolom, mert éppen tegnap hajtottam végre, amikor ez a téma fel sem vetődött! Mekkora véletlenek vannak!
A Zeiss mikroszkóp egyik kondenzor lencséjével végeztem a kísérletet, ami abból állt, hogy a lencse utolsó elemével igen finom hímzést szalvétát, és körömráspolyt vizsgáltam és mobillal lefényképeztem! Az érdekessége az, ennek a kísérletnek, hogy a lencse egy üveggömb! Azt tudjuk, hogy az alkimistáknak ha semmijük sem volt, üveggömbjük biztosan lehetett! Így a különös ábrák akár ennek segítségével is készülhettek!
Kell leni benne valaminek ami a valóságot tükrözi!

Az érdekes ami a videóból kiderült, hogy a bőr készítés korát (1420) elég pontosan behatárolták, és már a helyet is Észak-Itália!

45. ZorróAszter
2013. 09. 15. 12:03

43. Osszián
2013. 09. 15. 8:55

"És a másik: kik, miért, mi haszonért, mi célból hamisít a kései utókornak térképet?"

Hát mi másért mint végsősoron pénzért. Vagy ami ezzel ekvivalens: hatalomért, hírnévért, stb.

Archimédész esetében az ötvös higította ezüsttel a kapott aranyat. Az egyház tonnaszám hamisította az ereklyéket, a hívek tonnaszám hamisították az okleveleket, nemesi kutyabőröket, a király hamisította a saját pénzét, az ala.tvalók a király pénzét.

Mindenki hamisított mindent.

A térképek, könyvek nagyon drágák voltak. Főleg a könyvnyomtatás elterjedése előtt. Egy igazi különlegesség meg még sokkal drágább.

Simán lehet, hogy valaki 1900-ban talált egy jó nagy térképet, aminek a bal felén volt egy jó nagy üres rész. Levágta a jobb oldali részt, hogy ne legyen feltűnő, az üres helyre meg odarajzolta amerika körvonalait.

De ez csak egy ötlet.
Én nem vagyok szakember. A zsiványok sokkal ötletesebbek, mint én.

Torinoi lepel: Nem feltétlenül szándékos hamisítvány. Lehet, hogy eredetileg egy festett kellék volt a passiójátékokhoz. Aztán eltették pár száz évre, és mikor előkerült, hihették, hogy eredeti.

Azt kérdeztem volna attól, aki tud ógörögül, hogy egyesek szerint az Atlantisz nevet Platon találta ki, a történetet pedig példázatnak szánta. Erről az jutott eszembe, hogy az Athén és az Atlantisz szavaknak ógörögül lehet-e valami jelentést tulajdonítani?

46. ZorróAszter
2013. 09. 15. 12:49

44. 4elefánt
2013. 09. 15. 10:15

Feltéve, hogy azok az ábrázolások egyáltalán nagyítások ábrázolásai.

De nem feltétlenül.

Bár ebben a korban már voltak nagyítólencsék. És aki ezekkel dolgozott, azoknak felmerült a fejében, hogy lehetne-e a lencse nagyított képét egy másik lencsével tovább nagyítani.

Nem véletlen hogy a mikrószkóp feltalálásával kapcsolatban több nevet is szoktak emlegetni.

Igaz, majd száz évvel később.

Az üveggömb azt hiszem, nem alkalmas nagyítónak, mert a kép a gömbön belül képződik.

Úgyhogy ha nagyít akkor az valószínűleg nem gömb, hanem két vagy több lencséből álló lencse, csak gömbnek látszik.

47. nyúlürege
2013. 09. 15. 12:53

Ha hinni lehet az egzakt tudományoknak, már komoly fizikusok is foglalkoznak az időben való ide-oda utazgatás gondolatával. Az egyik ilyen filmben elhangzó gondolat szöget ütött a fejemben.
Az időben előre való utazás elvileg lehetséges, visszafelé a mai tudomány szerint élő szervezet nem bírja ki, DE INFORMÁCIÓK IGEN!
www.youtube.com/watch?v=vfc0MWiSHYA

48. ZorróAszter
2013. 09. 15. 13:17

Kedves Lujza!

Időben azért nem lehet utazni, mert az idő nem létezik. Csak egy képzet.

Ha ezzel kapcsolatban elolvasná egy nagy filozófus gondolatait is, akkor nosza:

zorroaszter.uw.hu/archives/2012/05/11/Letezik-e_az_Ido/

:o)

49. nyúlürege
2013. 09. 15. 13:32

Ebben igaza van. Olvasom.:)

50. ZorróAszter
2013. 09. 15. 13:56

Köszönöm. Bár ez a minimum.

Miután mindig ellát olvasni / nézni valóval.

:o)

Ezt egyébként egyszer már láttam a tévében.

51. Osszián
2013. 09. 15. 14:19

"Azt kérdeztem volna attól, aki tud ógörögül, hogy egyesek szerint az Atlantisz nevet Platon találta ki, a történetet pedig példázatnak szánta. Erről az jutott eszembe, hogy az Athén és az Atlantisz szavaknak ógörögül lehet-e valami jelentést tulajdonítani?"

Nem Zorro, Platon már csak másodközlő volt. Egyiptomban járt, ahol állítólag papokkal találkozott, akik a legtitkosabb tanokba vezették be, tőlük hallott az elsüllyedt földrészről.

A délamerikai kultúra szintén megjegyezte az elsüllyedt földrészt, és azt állították a legendák, hogy onnan jöttek az őslakosok hajókkal. Maja ábrák ezt bizonyítják is (mármint a legendát. Zorro, ne felejtsük, hogy én is csak közvetítek, nem állítok be semmit ténynek), valamint pl. Várkonyi Tibor (Szirját oszlopai) közli, hogy ezeknek a népeknek (inka, azték, maja, stb) a szókincsében, a földrajzi neveiben nagyon gyanúsan sokszor szerepel a "tlan", "atlan" "talatlan" szófűzés.

Valami alapja kellett hogy legyen, de ami a legérdekesebb, Hankock az Istenek kézjegyei c. könyvében arra a következtetésre jut, hogy Antarktisz volt az elveszett földrész, amely földrész pólusa egy földet ért természeti katasztrófa következtében eltolódott, ez okozta egyik pillanatról a másikra pl Szibéria eljegesedését. Az Antarktisz is eljegesedett, még nagyobb mértékben mint Grönland és Szibéria.
ez a katasztrófa mintegy 12000 évvel ezelőtt következett be - és ezt más tudományágak is bizonyítottnak vélik.

52. nyúlürege
2013. 09. 15. 14:32

Idézet José Silvától, nagy kedvencem.
„A legjobb meghatározás, amit a valóságról valaha is hallottam, az az, hogy ez az egyetlen álom, melyben mindannyian osztozunk.

Az idő energia? Csak tapogatózó elképzeléseim vannak erről, olyan sokféle arcot mutat az idő. Innen nézem, és úgy érzem tisztán látom. Onnan nézem, és egészen másmilyen.

HOGY MEGKÖTHESSÜK A CIPŐFŰZŐNKET, HOGY ÁTMEHESSÜNK AZ ÚTON, JOBB, HA ÚGY GONDOLUNK AZ IDŐRE, MINT EGYENES VONALRA, AMELY A MÚLTBÓL A JELENEN KERESZTÜL A JÖVŐBE VEZET. Muszáj így gondolnunk rá, ha a mindennapokat túl akarjuk élni, …"

53. ZorróAszter
2013. 09. 15. 15:12

Kedves Osszián!

Ha jól emlékszem, Platon Szolónra hivatkozik. Ő volt Szaiszban száműzetése idején, és ő hallotta a történetet Neith egyik papjától ezzel a bevezetővel: Óh, Szolón, Szolón! Ti görögök mind gyermekek vagytok. És azt sem tudjátok, míly ősi nép a tiétek. ....

Vagy valami ilyesmi.

Az, hogy az egyes népek vallásaiban hasonló motívumok vannak, nem csoda, mert hiszen ugyanazokra a kérdésekre kell válaszolniuk, és egyes kérdésekre véges választékból lehet választani.

Például arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha az egész népre, vagy pláne az emberiségre haragszanak meg az istenek.
- árvíz
- tűzeső
- halálos járvány

Én speciel gondolnék még jégesőre is, de ezzel nem találkoztam egy mitológiában sem.

A maják viszont egyedit is alkottak: kijöttek a jaguárok a dzsungelből és felfalták az embereket.

54. ZorróAszter
2013. 09. 15. 15:27

52. nyúlürege 2013. 09. 15. 14:32

"Az idő energia?"

Nem. Nem energia. Hanem a metrikus térben az energia által kiváltott mozgások, változások pontossága és egyetemessége által automatikusan kialakuló képzet.

A metrikusság csak azt jelenti, hogy választható benne egy egység, és ahhoz számszerűsíthetőek más távolságok.

A térnek elképzelhető lenne olyan változata, ahol ez nincs. Például a tér pontjai véletlenszerűen kavarognának és a metrika folyamatosan változna.

De ha meglódítjuk a fantáziánkat, akkor ugrálva is változhatna, vagy minden pont folytonosan véletlenszerűen mozogna, és még a vonal fogalmát se tudnánk benne meghatározni.

55. 4elefánt
2013. 09. 15. 19:34

46-ra
"Az üveggömb azt hiszem, nem alkalmas nagyítónak, mert a kép a gömbön belül képződik."

Határeset, amennyiben a törésmutató 1,5-nél kisebb úgy a fókusz kívülre esik. Ezen a "golyón" viszont kb. 3-4 mm-t síkba csiszoltak így a fókusza nagyjából a tárgylemezre esik, és nem ér bele az üveg síkjába! Éppen ezért kísérleteztem vele (eredményesen).
Azt tudjuk, hogy a lencsékkel végzett kísérletek épp olyan titkosak voltak, mint más kibontakozó tudomány, ezért az első mikroszkópnak nevezhető szerkezet is elvész a korai okuláré készítők tengerében. Az optika mint tudomány még a létjogosultság előtti idejét élte, mert a látottak valódisága is kérdéses volt. A kíváncsi emberek erre is keresték a választ.
Ezek között lehetett az írás készítője is!:-)))

56. ZorróAszter
2013. 09. 15. 20:09

Kedves 4Elefánt!

Jesszusom, de elfelejtettem én ezeket!

De nembaj. A kis gimis tanítványom lassacskán ideér fizikából, és akkor újraveszem.

Igen, akkoriban nagyon titkolóztak, de minden korban voltak locsi-fecsi emberek is. Mondjuk az Inkvizíció előtt még kínosabb lehetett kutatási eredményekről beszámolni, mint az Amerika Ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság előtt.

Szerintem az emberi tudat inkább túl hiszékeny, mintsemhogy kételkedne abban, hogy amit a mikroszkópban lát, az valami káprázat.

Mint mondám, az az ötlet, hogy a nagyítás talán növelhető, ha a nagyított képet valahogy továbbnagyítjuk, az egy eléggé evidens gondolat.

"Ezek között lehetett az írás készítője is!:-)))"

Az írás vagy Az Írásé? :o)

Írja meg véleményét, kérdéseit!

Ez egy mentés. A cikk jelenleg ITT kommenthető »»»»

(A kommentek ide némi késéssel kerülnek át onnan)

Címkefelhő

@hm belfold @hm kulfold @hm kult @hm tech 1919 1956 20111023 2012 12 21 24 óra 56 A hetedik pecsét A természetfilozófia matematikai alapjai Ádám és Éva Adolf Hitler Albert Einstein Aljanépek Alkotmány állatok Alma Álmos álom általános alvási bénultság alvási paralízis Amerikai Népszava Anders Anton Pavlovics Csehov apokríf árják Árpád Atlanti charta ÁVH ÁVÓ Az Élet Értelme Az ember aki túl keveset tudott Bacsó Péter baloldal baromarcú Bary József Bástya elvtárs Bástya elvtárs lánya Bayer Zsolt Bayer Zsolt Orgovány Biblia Bibó Bizánc Bornyi Sándor brainstorming Bristol buddhizmus büntetőeljárási törvény Casablanca cenzor cenzúra Chai Christine Lagarde Churchill Clark Ádám tér Clifton híd Csatáry László Csehov Csillag csuklyás hacker Csurka István De Sade Demokratikus Koalició díj DK Dörner György Durrington Elbert János elhárítás ellenforradalom elővigyázatossági megállapodás előzetes mentesség Eötvös Kollégium Etűdök gépzongorára evangélium évszakok fajelmélet Farkas Mihály Farkas Vladimír fasiszta fekete mise feuillant FIDESZ filozófia fizika Fodor András forradalom földönkívüli filozófusok Galambos Lajos Galaxis útikalauz stopposoknak Galileo Galilei Generalplan Ost genetikailag Gironde globalizáció Gólem Google Google Street View Gömbös Gyula gravitáció gumiló György Gyurcsány Ferenc Hádész Hádész háza hamis vád Hankiss Elemér Harunalrasid a NOLBLOG ESZE Határon túli magyarság Hazug cenzorok HCJD hitel Hmmmm Homérosz hónapok Horthy Miklós Hubble huszárvágás hülyék logikája Hűség színHáza idő IMF Ingmar Bergman irodalomtörténész Isaac Newton Isambard Kingdom Brunel István jakobinusok James Nasmyth Jane Birkin Jézus JOBBIK József Attila Kádár Káin és Ábel Káin gyermekei Kalászos Karancskeszi Katyn Kazár Birodalom Kazária kémbotrány kémkedés kémügy Képíró Sándor KériSzépen Kertész Ákos Kertész Mihály készenléti hitel kettős állampolgárság Kettős mérce KGB Koan kollégium kommunista kontraszelekció Kopácsi Sándor kormány Kövér László köztársasági elnök közgazdasági Köztársaság tér Kubatov Gábor Kun Béla Laborc Sándor Lator László Lázár János liberális liberálisok liberalizmus lincstörvény Ling doktor lipótmezei megnyitás lobogó lobogója logika Löw rabbi Lubjanka Lukács György Lukácsy Sándor Magyar magyar kártya Magyar Köztáraság zászlaja Magyar Köztársaság Magyar Nemzeti Szocialista Párt magyar zászló Magyarország magyarság Maja naptár Manci néni márki Matolcsi Matyica mazochizmus médiatörvény Mein Kampf Michael Curtiz Michelangelo Antonioni MIÉP Miniszterelnök mise MOSZAD mozi Mumus Munka Törvénykönyv Munka Törvénykönyve műfelháborodás műmagyar náci fajelmélet Nagy Imre Nagyítás Nagymama nagypolgárság Nauszikaa Negyedik Köztáraság Nemzeti Felszabadítási Front Nemzeti Hírközlési és Média Hatóság Nemzeti Valutaalap nemzetközi nagytőke Nemzetközi Valutaalap népbiztosok Newton niceai hitvallás niceai zsinat NKVD Nobel nyelvújítás nyelvújító Nyikita Mihalkov nyilas nyilasok Nyírő József nyugger Odüsszeia Odüsszeusz Orbán Orbán Viktor orvos orvos elvándorlás Pál apostol Palócföld Palócország Pap Ignác Parlament patkó Perry Mason Persona perspektíva Pesti srácok Péter Gábor Philosophiae Naturalis Principia Mathema Pi Pieter Bruegel Piros László plágium Platonov Quodlibet Rácz Kálmán Rákosi Rákosi Mátyás Raoul Wallenberg REM rémhír Rendőrség Roosevelt Schmitt Pál sci fi horror Semmelweis Egyetem Sibrik Miklós felüljáró Sigmund Freud Sikorski Soho Solymosi Eszter SS SS Great Britain Stonehenge Szabó Dezső szadizmus szakdolgozat Szálasi Ferenc Szamuely Tibor Szent Korona Szent Korona tan Szent Péter esernyője szeretet Szilvásy György Színről színre Szovjetunió Sztálin T4 program Tanácskormány Tanácsköztársaság Tanú tárgyalás Tarlós Tarlós István Tarski TASZ tél tengeri népek Tiszaeszlár tömegvonzás Trafó transzcendens Turán Turáni Átok Tükör által homályosan Új Munka Törvénykönyv Új Munka Törvénykönyve Új Színház unortodox untermensch übermensch ügyvéd űrtávcső vadászok a hóban Vátra védőügyvéd vérvád vérvád tagadók Veszprém Victor Laszlo Vietkong Vietnami Néphadsereg Viktor Viktor László vlágvége Vo Nguyen Giap Wass Albert Wenceslaus Hollar woodhenge Yankari zászló Zen Zentai Károly zéta Reticuli zuhanás zsidó népbiztosok