ZorróAszter
Mottó: Láttál-e már fa tetején jurtát, mit egy kurta nyelű lándzsa hegye fúrt át?

Nolblog Saját blogom Segítség

Feltöltök

blogolok videót képet hangot

Úgy emlékszem, talán Juszt László készített riportot egy ifjú bűnelkövetővel annak idején. Az iránt érdeklődött, miért csinált középtájt választékot társa frizuráján azzal a helyszínelők által gondosan beműanyagzacskózott és felcímkézett csinos kis baltával.

- Anyázott! - hangzott a válasz a világ legtermészetesebb hangján.

Juszt kicsit meglepődött, visszakérdezett.

- Anyázott! ... Szidta az anyámat.


Így került szép magyar nyelvünkbe - elsősorban politikai szókincsünkbe ez a jólcsengő szakkifejezés.


Nincs egyedül. Például sok katonai szakkifejezés is meghonosodott a sunnyogástól a dobizásig.


Az egyik ilyen nem katonai szleng, hanem szakkifejezés volt.

Ha mondjuk egy tankoszlopot elindítottak mondjuk Nyíregyházára, és a parancsnok odaszólt nekik rádión választékos udvariassággal, hogy

- Hol a büdös francban vagytok már, marhák?!?!

akkor a válasz nem az volt, hogy például az út harmadát tettük meg, vagy Budapesttől 57 km-re keletre, hanem feltehetően valami olyasmi, hogy

- Jelentem Szolnok magasságában.


Vagyis ha az ezredes budapesti irodájában háziszilvától véreres pillantását a térképre veti, és a Budapest-Nyíregyháza egyenesre képzeletben Szolnokon keresztül egy merőlegest bocsájt (feltéve hogy még képes), akkor elképzelheti, hogy tökkelütött katonái hozzávetőlegesen valahol a metszéspont körül bolyonghatnak. (A legvalószínűbb, hogy egy jászkarafaszai kocsma ajtaján vetette ki magát a parancsnok az őrködésre hátrahagyott katona riasztására.)


Tehát eredetileg a szó helyhatározásra szolgált, és nem időhatározásra, mint máinapság.


Hát eztet gondoltam én most itten, így 8 óra magasságában.


2012. 10. 17.


További cikkek »»»»

Ne nézd a hozzászólások dátumát! Szólj hozzá bátran bármikor!

2
2 Jelentkezz be a szavazáshoz!

Hozzászólások

Eddig 24 komment érkezett

1. little
2012. 10. 17. 20:21

Kedves Zorro. En nem ertem mire akart kilyukadni...de ez ne zavarja....

2. Funyi1 (látogató)
2012. 10. 17. 20:24

A Kamionosoknak továbbképzést tartanak, váratlan események esetén hogyan viselkedjenek ...
- Pl: ha összetalálkoznak egy ki-zöld kigúvadszemű Marslakóval. ..., beszéljenek hozzá lassan és tagoltan, s széles gesztusokkal mutogassák is azt ..
No megy is vígan az egyszeri kamionos, jókedvében fütyörészik is, amikor csak meglát az út melletti erdősávban egy kicsi-zöld gúvadtszemű alakot.
Hirtelen lefékez és megy is fölvenni a kapcsolatot az idegennel.
Lassan szótagolva mondja, és széles gesztusokkal mutatja is, hogy Nagy János, és hogy ezt a marha nagy kamiont Ő vezeti! - meg is döngeti a mellét.
- erre megszóllal a kicsi zöld gúvadszemű is lassan tagoltan, hogy: Én meg Kovács Béla vagyok, a helyi erdőkerülő, s éppem most szarok!

3. ZorróAszter (szerkesztő)
2012. 10. 17. 20:32

Kedves Little!

Köszönöm. Nem zavar.

4. ZorróAszter (szerkesztő)
2012. 10. 17. 20:33

Kedves Funyi!

Teccett!

5. solide
2012. 10. 17. 20:41

Őszinte legyek? Csatlakozom little észrevételéhez. Mellesleg, nem tudom, mi az, ami általánosan bekerült a nyelvbe. A sunnyogást ismerem, a dobizásról most hallok életemben először. Nálunk szimplán dobbantott, aki lelépett, nem volt kicsinyítés.
Ami engem igazuán irritál az a valaki felé jelezni, meg az idejekorán, amiről hiába mondják el ezerszer, hogy azt jelenti "éppen idejében", azért a médiában rendre visszatérően időnek előtte értelemben használják.

6. ZorróAszter (szerkesztő)
2012. 10. 17. 20:52

Kedves Solide!

Köszönöm az őszinteségét.

Idejekorán logikája:

Idő előtt, korán - idejében - idő után, későn
És akkor az idő előtt lehetne akár idejekorán is.

A helyes jelentés nyilván régies forma, aminek van modern értelmezési lehetősége is.
De a helyes ezek szerint az, hogy
Akkor, abban a korban, időszakban, amikor ott volt az ideje.

7. tankos (látogató)
2012. 10. 17. 20:58

Aszter!
Nem ezredes volt az, és nem Budapesten!

8. Virág elvtárs s.k.
2012. 10. 17. 20:59

5.
Czuczor - Fogarasy: A magyar nyelv szótára.....

(interneten is megtalálható)

9. ZorróAszter (szerkesztő)
2012. 10. 17. 21:02

Kedves Tankos!

Így igaz, de így volt a legegyszerűbb a példa.

10. Virág elvtárs s.k.
2012. 10. 17. 21:11

SUN, elavult gyök, melyből sunda, sunnog származtak. Egy értelmü vele a lágyított suny, s rokonai huny és kum.
SUNDA, (sun-d-a) mn. tt. sundá-t. 1) Aki magát megsunyja; honnan átv. lajha, rest, tunya, kinek állása, járása a hunnyászkodó emberéhez hasonló; továbbá, csalfa, hamis, kéregető, fösvény, minthogy a megsunyás ezeknek is szokásuk. Ebből értelmezendő a sundán-bundán ikerített igehatárzó, mely elkorcsosítva a latin per előtéttel lett divatozóbb: per sundám-bundám szerezni valamit, azaz, sunyva bujva, alattomos, ravasz módon. 2) Némely tájakon, nevezetesen Bodrogközben, am. csúnya, ocsmány. E jelentésénél fogva a csúnya szóhoz rokon, s am. csunyda, mint ronda.
SUNDÁNBUNDÁN, (sundán-bundán) ösz. ih. l. SUNDA alatt és V. ö. IKERSZÓ.
SUNKA, SUNKÁS, l. SÓDAR; SÓDAROS; és V. ö. SONKA.
SUNNOG, l. SUNNYOG.
SUNNY, l. SUNY.
SUNNYA, SUNNYI, l. SUNYA, SUNYI.
SUNNYOG, (sunny-og) önh. m. sunnyog-tam, ~tál, ~ott. 1) Szemeit hunyorgatja, le-lesüti. 2) Magát meghúzva jár-kel, vagy leselkedik, alattomos cselt forralva lappang. Tolvajok sunnyognak az erdőben. Róka sunnyog az ól körül. Sunnyog az egeret leső macska.
„Ott sunnyoga hátul az idegen Detre.“
Arany J. (Buda halála).
Gyöke suny, melynek véghangját a szokás megkettőzteti. V. ö. SUNY.
SUNNYOGÁS, (sunny-og-ás) fn. tt. sunnyogás-t, tb. ~ok, harm. szr. ~a. 1) A szemek hunyorgása. Alattomoskodás, lappangás, leselkedés.
SUNNYOGAT, (sunny-og-at) áth. m. sunnyogat-tam, ~tál, ~ott, par. sunnyogass. Szemeit hunyorgatja, azaz, sunnyogókká, hunyorgókká teszi.
SUNNYOGÓ, (sunny-og-ó) mn. tt. sunnyogó-t. 1) Hunyorgó, t. i. szem. 2) Magát alattomosan meghuzó, lappangva, leselkedve járó; csalfa, hamis. Sunnyogó tolvajok, ragadozó állatok.
SUNY, elvont gyöke sunnya v. sunya, sunyász, sunydorog, sunnyog, sunyi, sunyorog stb. szóknak. Valamint hangokban úgy értelemben is rokon húny szóval; l. ezt.
SUNYA, (suny-a) mn. tt. sunyá-t. 1) Ki szemeit lesunyja, azaz, lehunyja; továbbá, ki egész testét legörbeszti, meghajtja, mint a tettetett alázatosak, ravasz, csalfaságban járó emberek tenni szoktak, vagy mint az egeret leső macska. Egy értelmü vele, némi kicsinyített módosítással: sunyi. Mennyiben a sunyaság a testnek aláhajlásával nyilatkozik, rokon hozzá a tunya, és kunya v. konya, továbbá a hunya v. hunnya, melyből hunnyászkodik származott. V. ö. SUNYIK.
SUNYÁS, (suny-ás) fn. tt. sunyás-t, tb. ~ok, harm. szr. ~a. Állapot, midőn valaki v. valami állat sunyik. Ravasz ember sunyása. Macska sunyása. Rokon hozzá a hunyás, és a kumik igéből származó kumás.
SUNYÁSZ, (suny-ász) mn. tt. sunyász-t, tb. ~ok. A székelyeknél am. sunya.
SUNYÁSZKODÁS, (suny-ász-kod-ás) fn. tt. sunyászkodás-t, tb. ~ok, harm. szr. ~a. l. SUNYDORKODÁS, és HUNYÁSZKODÁS.
SUNYÁSZKODIK, (suny-ász-kod-ik) k. m. sunyászkod-tam, ~tál, ~ott. L. SUNYDORKODIK és HUNNYÁSZKODIK.
SUNYDORKODIK, (suny-d-or-kod-ik) k. m. sunydorkod-tam, ~tál, ~ott. Magát megsunyva ravaszkodik, leselkedik, hamiskodik. Rokon értelmü vele a vékony hangu sündörködik, azaz, hizelkedik, mi rendesen önmegalázással jár, és hamiskodással törekszik elérni valamit.
SUNYI, (suny-i) mn. tt. sunyi-t; l. SUNYA.
SUNYIK, (suny-ik) k. m. suny-tam, ~tál, ~t v. ~ott. Tettetett alázatból vagy hamis, ravasz, csalfa, cseles szándékból meghúzza magát. Sunyik a bujkáló tolvaj. Sunyik az egeret leső macska. Megsunyik a nyúl a bokorban, hogy elrejtőzzék. Sunyik a lesben üllő vadász. Igekötővel tárgyesetet is vonz megsunyni magát. A nyúl megsunyta magát. Lesunyja a fejét.
Ez igében alapfogalom a lehajlás, lekonyulás, lelapulás, melynél fogva rokonai: huny v. hunyik, kum v. kumik, kunya v. konya, és a tunya, ki tagjait lomhán leereszti. Innen elemezhető a henye, azaz, vastaghangon hunya, sunya. A lefelé lógás, hajlás alapfogalma rejlik általán a restet jelentő szókban, milyenek léhűtő, léha, lajha, lomha, lusta. V. ö REST,

11. KapitányG (látogató)
2012. 10. 17. 21:20

Friss példa az "idejekorán"-ra :(
"Pleszkán Écska zenével és bábkészítéssel foglalkozott előtte. Édesapja dzsessz-zongorista volt, aki idejekorán meghalt."
www.radiototal.hu/the-voice-magyarorszag-hangja-elso-adas
(Kedves Solide, nem vagy egyedül!)

12. Nyírfa
2012. 10. 17. 21:52

Jó kis magyar óra lesz itt. E megállapítást 3/4 t1z magasságában teszem.
Én a datálódik szóra ugrottam éveken keresztül, bár anyázásig nem fajult a dolog. :-))

13. ZorróAszter (szerkesztő)
2012. 10. 17. 22:00

Szívemből beszél :o)

14. Nyírfa
2012. 10. 17. 22:21

ZorróAszter: :-))

15. Tollminátor
2012. 10. 18. 6:32

...az idejekoránt én úgy használom: épp időben. De ez az én magánügyem, mert jelentheti azt is hogy idő előtt, de nekem ez fals, szokatlan, ámbár a szövegkörnyezetből kihámozható a jelentése. De van olyan szó, amelynek jelentése idővel ellentétje lesz az eredetinek. Gergely Sándor regényében, a Dózsa Györgyben a nemest, a földbirtokost uralja a jobbágy, vagyis urának tartja. Ma már ugye például lankák uralják a vidéket... Ettől a "felé"-től "magasságában"-tól én is hülyét kapok: bikkfanyelv, akárcsak a "kommunikálni" aminek szintén megvan a helye, de két ember miért kommunikál? Miért nem beszélget? No de más: szerfelett divatos manapság beszéd közben idézőjeleket kapirgálni két kézzel a levegőben, holott elég lenne csak hangsúllyal jelezni, vagy hozzátenni például: úgymond...

16. Tollminátor
2012. 10. 18. 7:39

...no és hogy meglegyen a szimmetria: +

17. Funyi1 (látogató)
2012. 10. 18. 8:20

.., No nekem is van két szó(fogalom) amitől hajmeredést szokok kapni ...
Az egyik a Jóérzésű ember. - mi az, hogy jóérzésű?!
Valami olyasmire mondanák, hogy "röndös embör", vagy valamely társadalmi, erkölcsi, esetleg egyéni elvárásnak maximálisan megfelel, - azaz JÓ ember. - de hogy Ő JÓ érez, vagyhogy Ő hogy érez, annak semmi köze az Ő jó emberségéhez vagy röndösembörségéhez.
Ja és! ... , mi van akkor, ha az az ember éppen nem JÓ érez, mert fáj a foga, vagy rájött a szapora.... , s ROSSZ érez?! - akkor Ő "rosszérzésű ember"?!
.., vagy a rosszérzésű ember, az rosszember, vagy röndetlen ember, esetleg megbízhatatlan, talán még bűnös is?!
- .., vagy csak rosszérzésű ember?!
............
A másik a "kihívás" ... A nagy kihívás! ... azaz a GYERE KI!
Mifelénk az a nagy kihívás, amikor egy Nagydarab ember beszól a kocsmába: a ka. GYERE KI!
..., ezzel szemben mindenféle tevékenységnél a nehéz feladatra, - sokszor a leghétköznapibb dologra IS azt mondja, hogy számára "NAGY KIHÍVÁS" volt, ... pedig csak székrekedése volt és egy kis erőlködés után sz@rt egy maghanagy rakást, - DE KI NEM HÍVTA SENKI!
:)))

18. ZorróAszter (szerkesztő)
2012. 10. 18. 10:32

Kedves Kvasztics!

Akkor ezek szerint az uralni az majdnem ugyanúgy működik, mint az anyázni :o)

Idejekorán - igen. De szerintem ez azért az eredeti, helyes értelmében eléggé régies kifejezés.

És mivel hangalakra a modern "korán" mint "idő előtt", és a "korán" mint időszakban azonos, ezért érthető a zavar.

Még jó, hogy legalább az iszlám szent könyve nem jön be a képbe legalábbis magától.

De el lehetne bíbelődni még ezzel is, ha nem félünk a bombáktól.

19. ZorróAszter (szerkesztő)
2012. 10. 18. 10:41

17. Funyi1 (látogató) 2012. 10. 18. 8:20

Kedves Funyi!

Jó érzésű ember az, akinek az arcán látszik, hogy éppen valami jót érez.

Javaslom megtekintésre pl. a Deep Throat című örökbecsű vágóképeit.

Pl. ezen a képen látszik, hogy Ms. Lovelace éppen egy jóérzésű hölgy:

images.hitfix.com/photos/1566947/Deep-Throat.jpg

20. solide
2012. 10. 18. 10:57

ZorróAszter

Az a meglepő, hogy az idejekorán éppen régen jelentette azt, hogy időnek előtte, túl korán. :)

De, ha már szóba hoztad jó érzésű vs. jóérzésűt (mellesleg ilyen az egyet értek vs. egyetértek is) szeretném megemlíteni másik egy-két éve divatos kedvencemet, az alsóhangont. Még így egybeírva sem rajongok érte, de éppen most a frissülőben lévő bejegyzés hozzászólásában láttam külön írva. Márpedig, ha valki velem alsó hangon próbál meg beszélni, arra "ráemelem a karót"! :)))

21. ZorróAszter (szerkesztő)
2012. 10. 18. 11:20

Ha már alsóhang és a katonaság is szóba került, akkor megemlíteném X őrnagy elvtársat, aki keveselvén az alakulat hangerejét (Erőt, egészséget vezérőrnagy elvtárs!) imígyen szóla:
- Elvtársak! Már majdnem jó, de ha kérhetném még pár oktávval magasabban.

A másik talán a Jövő Mérnökéből Y őrmester elvtárs örökbecsűje:
- Elvtársak, én nem vagyok egy szadizmus, de hogy erre rábasznak, az rizikófaktor.

22. solide
2012. 10. 18. 11:39

Én vagyok teljesen hülye, vagy tényleg nem látható már a frissülőben?

23. Funyi1 (látogató)
2012. 10. 18. 11:45

19. ZorróAszter (szerkesztő)
2012. 10. 18. 10:41
.., valami ilyesmire gondoltam én is ....
..........................
- de, hogy ez a blog IS "kiessen a pikszisből"!?
....., Isten Barmai kifűrkészhetetlenek ...
:)))))

24. ZorróAszter (szerkesztő)
2012. 10. 18. 12:56

Bissztossan érzékeny politikai témát érinttettt.

Írja meg véleményét, kérdéseit!

Ez egy mentés. A cikk jelenleg ITT kommenthető »»»»

(A kommentek ide némi késéssel kerülnek át onnan)

Címkefelhő

@hm belfold @hm kulfold @hm kult @hm tech 1919 1956 20111023 2012 12 21 24 óra 56 A hetedik pecsét A természetfilozófia matematikai alapjai Ádám és Éva Adolf Hitler Albert Einstein Aljanépek Alkotmány állatok Alma Álmos álom általános alvási bénultság alvási paralízis Amerikai Népszava Anders Anton Pavlovics Csehov apokríf árják Árpád Atlanti charta ÁVH ÁVÓ Az Élet Értelme Az ember aki túl keveset tudott Bacsó Péter baloldal baromarcú Bary József Bástya elvtárs Bástya elvtárs lánya Bayer Zsolt Bayer Zsolt Orgovány Biblia Bibó Bizánc Bornyi Sándor brainstorming Bristol buddhizmus büntetőeljárási törvény Casablanca cenzor cenzúra Chai Christine Lagarde Churchill Clark Ádám tér Clifton híd Csatáry László Csehov Csillag csuklyás hacker Csurka István De Sade Demokratikus Koalició díj DK Dörner György Durrington Elbert János elhárítás ellenforradalom elővigyázatossági megállapodás előzetes mentesség Eötvös Kollégium Etűdök gépzongorára evangélium évszakok fajelmélet Farkas Mihály Farkas Vladimír fasiszta fekete mise feuillant FIDESZ filozófia fizika Fodor András forradalom földönkívüli filozófusok Galambos Lajos Galaxis útikalauz stopposoknak Galileo Galilei Generalplan Ost genetikailag Gironde globalizáció Gólem Google Google Street View Gömbös Gyula gravitáció gumiló György Gyurcsány Ferenc Hádész Hádész háza hamis vád Hankiss Elemér Harunalrasid a NOLBLOG ESZE Határon túli magyarság Hazug cenzorok HCJD hitel Hmmmm Homérosz hónapok Horthy Miklós Hubble huszárvágás hülyék logikája Hűség színHáza idő IMF Ingmar Bergman irodalomtörténész Isaac Newton Isambard Kingdom Brunel István jakobinusok James Nasmyth Jane Birkin Jézus JOBBIK József Attila Kádár Káin és Ábel Káin gyermekei Kalászos Karancskeszi Katyn Kazár Birodalom Kazária kémbotrány kémkedés kémügy Képíró Sándor KériSzépen Kertész Ákos Kertész Mihály készenléti hitel kettős állampolgárság Kettős mérce KGB Koan kollégium kommunista kontraszelekció Kopácsi Sándor kormány Kövér László köztársasági elnök közgazdasági Köztársaság tér Kubatov Gábor Kun Béla Laborc Sándor Lator László Lázár János liberális liberálisok liberalizmus lincstörvény Ling doktor lipótmezei megnyitás lobogó lobogója logika Löw rabbi Lubjanka Lukács György Lukácsy Sándor Magyar magyar kártya Magyar Köztáraság zászlaja Magyar Köztársaság Magyar Nemzeti Szocialista Párt magyar zászló Magyarország magyarság Maja naptár Manci néni márki Matolcsi Matyica mazochizmus médiatörvény Mein Kampf Michael Curtiz Michelangelo Antonioni MIÉP Miniszterelnök mise MOSZAD mozi Mumus Munka Törvénykönyv Munka Törvénykönyve műfelháborodás műmagyar náci fajelmélet Nagy Imre Nagyítás Nagymama nagypolgárság Nauszikaa Negyedik Köztáraság Nemzeti Felszabadítási Front Nemzeti Hírközlési és Média Hatóság Nemzeti Valutaalap nemzetközi nagytőke Nemzetközi Valutaalap népbiztosok Newton niceai hitvallás niceai zsinat NKVD Nobel nyelvújítás nyelvújító Nyikita Mihalkov nyilas nyilasok Nyírő József nyugger Odüsszeia Odüsszeusz Orbán Orbán Viktor orvos orvos elvándorlás Pál apostol Palócföld Palócország Pap Ignác Parlament patkó Perry Mason Persona perspektíva Pesti srácok Péter Gábor Philosophiae Naturalis Principia Mathema Pi Pieter Bruegel Piros László plágium Platonov Quodlibet Rácz Kálmán Rákosi Rákosi Mátyás Raoul Wallenberg REM rémhír Rendőrség Roosevelt Schmitt Pál sci fi horror Semmelweis Egyetem Sibrik Miklós felüljáró Sigmund Freud Sikorski Soho Solymosi Eszter SS SS Great Britain Stonehenge Szabó Dezső szadizmus szakdolgozat Szálasi Ferenc Szamuely Tibor Szent Korona Szent Korona tan Szent Péter esernyője szeretet Szilvásy György Színről színre Szovjetunió Sztálin T4 program Tanácskormány Tanácsköztársaság Tanú tárgyalás Tarlós Tarlós István Tarski TASZ tél tengeri népek Tiszaeszlár tömegvonzás Trafó transzcendens Turán Turáni Átok Tükör által homályosan Új Munka Törvénykönyv Új Munka Törvénykönyve Új Színház unortodox untermensch übermensch ügyvéd űrtávcső vadászok a hóban Vátra védőügyvéd vérvád vérvád tagadók Veszprém Victor Laszlo Vietkong Vietnami Néphadsereg Viktor Viktor László vlágvége Vo Nguyen Giap Wass Albert Wenceslaus Hollar woodhenge Yankari zászló Zen Zentai Károly zéta Reticuli zuhanás zsidó népbiztosok