ZorróAszter
Mottó: Láttál-e már fa tetején jurtát, mit egy kurta nyelű lándzsa hegye fúrt át?

Nolblog Saját blogom Segítség

Feltöltök

blogolok videót képet hangot

Valaki szóba hozta a nemrég újravetített Nagyítást. Éppen itt a nolblogon.Én pedig éppen a Gugli Street View szolgáltatását próbálgatom.


Jó pár éve jártam utoljára Angliában, először viszont főként Bristolban. Még a szálloda nevét is elfelejtettem (Victoria) és a kedvenc kocsmámét is (most látom: Bunch of Grapes).
Már kicsit ütött-kopottan ugyan, de megvan.

És hajdani fénykorában valamikor jó régen. A Google Street View-ra feltett fotó.

Ám kedvenc kínai éttermem átalakult. Ma úgy hívják, Sands, amiről nekem csak Bobby Sands neve ugrik be. Tudom, nem szép dolog. Ám libanoni lett. Mármint libanoni étterem.

Jó pár évvel ezelőtt hallottam először erről a csodamasináról, ami akkor valami kis furgon tetejére szerelt szuperhalszemoptikával készített felvételeket.

És akkoriban még kizárólag földmérési, térképészeti, városépítészeti segítséget jelentettek volna.

Számítógép számolja ki a két-három ilyen halszemfotóból bárhonnan a látványt. Szinte már holografikusan.

Tíz éve láthattam - talán akkor Google még nem is volt.

Így lehet bal egérgombbal a csúszkán látható narancssárga emberkét ráugrasztani,  ráhúzni az
eközben megjelenő, bejárható kék útvonalra. S a háromdimenziós városkép nyomban megjelenik,
és indulhatunk a sétára.

Most az ennek a csodamasinának a felvételeire épülő program (Google Street View) segítségével járhatom be Bristol ismerős utcáit akár valóságos 3D-ben is. Sajna úgy látszik, Budapestet még nem lehet.


Kissrác koromban olvastam egy könyvet, ami híres csillagászok életével foglalkozik. Az egyik bemutatott férfiú egy amatőrcsillagász volt, nevezetesen James Nasmyth. Bár csillagászati munkásságáról nem sok érdekes maradt fenn (egy csillagászati távcső tükörelrendezési megoldás) de viszont ő találta fel kedvencünket, amire nagyobb örömmel ébredünk, mint a madárcsicsergésre, a légkalapácsot.

Pontosabban akkoriban még az elődjét, a gőzkalapácsot.

Úgy esett, hogy egy szép napon beállított hozzá egy úriember, aki megrendelt tőle egy acéltengelyt. A tengely méreteit túlzás nélkül nevezhetnénk bizarrnak: 10 méter hosszú és fél méter átmérőjű.

Korábban minden kovács megdermedt és úgy maradt, akinek ez az ismeretlen megemlítette a dolgot, ám Nasmythben emberére akadt: ő fellelkesedett a feladaton, és rövid idő alatt felskiccelte a gőzkalapács elvi rajzát, amit rövid idő alatt meg is épített. Forradalmasítva ezzel az ipart, és a korán kelés szép és erkölcsös szokását.

Mikor Bristolban jártam, megcsodáltam a fenséges Clifton hidat, és a kikötőben a világ első nem fából, hanem vasból épített és hajócsavarral felszerelt hajóját, az SS Great Britain-t, ami a kikötőben pihen. Érdekes módon akkoriban nem figyeltem fel építőjük, tervezőjük, Isambard Kingdom Brunel nevére.

A bristoli Clifton-híd egy Google Street View sétán

Érdekes, hogy a Google képkeresője is a Clifton-hidat választotta illusztrációnak

És csak pár éve tudom, hogy Brunel valójában régi ismeretlen ismerősöm: ő volt az az őrült Nasmyth műhelyében, aki megrendelte azt a bazinagy tengelyt éppen ehhez az SS Great Britain-hez. Mert akkoriban a hajócsavar felfedezése előtt még mindenki lapátkerékben gondolkodott. De aztán éppen ekkor - pont jókor - jött a hajócsavar, és szegény Nasmythen rajta maradt a bazi tengely.

Kicsit olyan érzés, mint mikor végre kiadták Wells Világok harcát, és gyermekkori vágyam teljesült, hogy végre elolvashattam. Akkor döbbentem rá, hogy az eredeti regény helyszínei - ma már mind Nagylondon kerületei - Sunbury, Shepperton, Kingston, Hampton Court mind a regény fontos helyszínei - pont azok a helyek, ahol pár napot én is eltöltöttem.

A marslakók utolsó póklábú szörnytankja pedig Sherlock Holmes baker street-i lakásától pár méterre, a Regent's Park sarkán múlik ki. A döglött szörny ráborult a dudára, ami azóta is Hollywood csontigrágott visszatérő motívuma - minden második hollywood-i filmben valaki ájultan vagy holtan ráborul.Szóval fantasztikus a Googli új találmánya így béta verzióban is. De picit félelmetes is.

Olyan, mintha utolsó pillanatunkat élnénk, mintha az életünk peregne le ahogy járjuk az ismerős utcákat néhol egy-egy kővé dermedt járókelőbe botolva.

Permanens déjá vu érzés.

Amiről meg egy másik sci-fi kedvencem, a Három nap egy esztendő jut eszembe. Amiből pár éve hollywoodi kalózremake-et csinált valaki (Időstoppolók - Clockstoppers). Szerzőként nekem Alekszander Beljajev ugrott be, de most hogy utána néztem, kiderült, hogy valami Ganszovszkij. A filmet egyébként éppen ma ismételték.

Játszadozás az időbe fagyott méhhel és a kerti öntöző vízsugarával az Időstoppolók című filmbenÉs ha már Antonioni, és Nagyítás, akár ellátogathatunk a film helyszíneire, például az emlékezetes Maryon Parkba is. Kicsit kopottasabb ugyan, mint 66-ban a Nagyítás forgatásakor. Akárcsak bristoli kedvenc kocsmám.

A záróképsor emlékezetes dühöngő stílusú kettős teniszpálya képe ma műhold felvételen
A Maryon Park ma a Google Street View szolgáltatással

A zárójelenetből ismert teniszpálya ma a Google street View-nEgyébként a Soho-t járva is déjá vu érzésem támadt: az első látogatásom nagypéntekre esett: minden zárva, minden redőny lehúzva. Egy-egy szolidabb kocsma, mint például a Búsuló Postás (Blue Postman - Black Tie!) volt csak nyitva. Útjain néha az Üdvhadsereg felvonulásába botlottam.

Egyébként nagyon érdekelnek a régi fotók, rézkarcok is. Ez például Wenceslaus Hollar Londoni sorozatának a darabja.

Érdekessége, hogy a puritánok által bezárt Shakespeare-színházat, a Globe-ot is mutatja a "Ma este előadás!"-t jelző vörös keresztes angol zászlóval. Tüntetőleg.

De érdekesek a régi fotók, ismerős helyeket megörökítő filmrészletek. Ez a Tanítványok című filmből vett dokumentumfilm részlet a Városház utca sarkát is mutatja. Én még Keravillra emlékszem. Itt a harmincas években készült amatőrfelvételen valami Gyümölcsbolt látható.

Aquincumban van valami érdekes masina, amivel körbenézve megláthatjuk, hogyan nézett ki a környék amikor a mai romok még szépen vakolt épületek voltak.

Egyesek szerint időgép helyett valami ilyesmink lesz pár év múlva. Úgy mehetünk végig majd az ókori Róma utcáin, mint most Bristolén.

És egyébként is egy neves valaki szerint mindannyiunknak van időgépe: a visszafelé vezető az emlékezet, a jövőbe vivő meg a képzelet.

Jane Birkin (középen) a Nagyítás egyik emlékezetes jelenetében. Két év múlva belopja magát
a világ házibulijaiba  Je T'Aime... Moi Non Plus  (Szeretlek ... Én már nem )  című számával.

Úgyhogy pár év múlva már azon sem kell majd csodálkoznunk, ha egy ilyen Googlis kiránduláson Bristolban hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy aki velünk szemben közeledik, az egykori önmagunk pár évtized távolából.

Hát ez jutott eszembe Goole Street Viewról, Nagyításról, Antonioniről, Bristolról, Sohoról, Brunelről, Nasmythről. Vagy csak szokás szerint össze-vissza beszéltem?

Aki ezt érezné, és el is jutott idáig, attól elnézést kérek.


2011. 11. 01.


További cikkek »»»»

Ne nézd a hozzászólások dátumát! Szólj hozzá bátran bármikor!

0
2 Jelentkezz be a szavazáshoz!

Hozzászólások

Eddig 17 komment érkezett

1. Imitt-amott
2011. 11. 02. 6:53

Egyből hármat adtam volna (ha a primitív masina engedné)

Zorró ez nagyszerű volt !!!

Biztosan visszajövök még :))

Köszi

2. Vaslabda
2011. 11. 02. 7:08

Kedves ZorróAszter!
Érdeklődve olvastam írását, így ennek megfelelően szeretném megosztani azon ismeretemet, hogy Budapest is benne van egy Street View programban. Egy román cég a Norc készített felvételeket Budapest utcáiról hasonló stílusban, mint a Google. Érdemes beletekinteni.
www.norc.hu/street-view/
Jó szórakozást!
Üdv egy állandó olvasója Vaslabda

3. ZorróAszter (szerkesztő)
2011. 11. 02. 12:12

Kedves Fanny!

Köszi szépen. Várom.

4. ZorróAszter (szerkesztő)
2011. 11. 02. 12:18

Kedves Vaslabda!

Önnek is köszönöm. Döbbenet!

Vajon miért nincs ez beillesztve a Google-ba?

Vagy a Gugli konkurenciának tekinti?

5. ZorróAszter (szerkesztő)
2011. 11. 02. 12:37

Kedves Vaslabda!

Átugrottam a Rákóczi útra, hogy megnézzem a Városház utca ominózus sarkát.
Hát mi jelenik meg először?
Hát az egykori Landerer és Heckenast nyomda épülete:

zorroaszter.uw.hu/files/0038/Rakoczi_Landerer.jpg

Ennek is van szimbolikája. :o)

6. Imitt-amott
2011. 11. 02. 12:47

Nem véletlenül kiáltottam ám fel imigyen : "egyből hármat nyomnék , ha tudnék" !

Legalább háromféle témát érintve merülhettem el a kalandos - nosztalgikus postja jóvoltából abba a szellemi tartományba, amit a végén igy jellemez Ön :

.." Vagy csak szokás szereint össze-vissza beszéltem?..."

Naná...meg jaj de jó!!!

Imádom ezt a fajta kalandozást ! Semmi kockázat, teljes biztonság, élmény bőven!

De komolyan.. Jó ez az újabb Google lehetőség...tuti, hogy kipróbálom :)

Aquincum..

.."Aquincumban van valami érdekes masina, amivel körbenézve megláthatjuk, hogyan nézett ki a környék amikor a mai romok még szépen vakolt épületek voltak..."

Heinrich Schlieman a lelkes laikus régész-kereskedő jutott eszembe. Nagy álma volt - mert milyen a dilettáns? - abban az állapotban láttatni a feltárt romokat, ahogyan az Ókorban láthatták az akkor élt emberek..Dőreségnek tartották, a "komoly" tudósok. Tróját kereste...megtalálta..Mükénét szintén feltárva rengeteg már tényekkel is igazolható igazsága ellenére nem engedték meg neki, hogy makett-szerűen felépíthesse az ókori Mükénét..

Hja...amihez a régészek nem járultak hozzá, a technika embere megoldotta.

Na, erről ennyit.

Nagyítás.. Jane Birkin..épp a napokban elmélkedtem a Serge Gainsburg-által "házibulikba lopott" színésznőről. Most meg az jutott eszembe, hogy David Hemmings-nek eme főszerepén kívül tud-e, további filmszerepeiről?

Nekem a Könnyűlovasság támadásán kivül az égvilágon semmi más nem ugrik be :)

Kedves ZorróAszter

kérem, ne hagyja abba a kalandozást :))

Fanny

7. ZorróAszter (szerkesztő)
2011. 11. 02. 12:55

És ez itt az ominózus Rákóczi út Városház utca sarok kb. 80 év távolából:

zorroaszter.uw.hu/files/0038/Rakoczi_Varoshaz_sarok.jpg

Ahogy a NORC Street View-ja láttatja.

8. ZorróAszter (szerkesztő)
2011. 11. 02. 13:10

Kedves Fanny!

Meg kellett néznem, mert hirtelenjében nekem sem jutott eszembe más filmje.

www.imdb.com/name/nm0376101/

Most így már persze beugrott a Barbarella és a Nagy Alfréd.

Láttam még Equilibrium-ot is, de nem emlékszem rá.

És tuti láttam a Könnyűlovasság támadását is, de abból meg semmire sem emlékszem így hirtelenjében.

9. Imitt-amott
2011. 11. 02. 13:22

www.port.hu/pls/fi/films.film_page

Trevor Howard félelmetesen jó volt (mint mindig)

10. ZorróAszter (szerkesztő)
2011. 11. 02. 13:29

Lord Cardigan-ról nekem csak a kardigán jut eszembe.

Lord Raglan-ról meg a raglán szabás.

És ki is volt még?

Ja! Lord Sandwich!

:o)

11. Imitt-amott
2011. 11. 02. 14:46

Ki ne hagyjuk :)

Az 1718-ben született Earl of Sandwich, küzdelmes élete során kitartó munkával, nem kevés leleménnyel, feltalálta a "két kenyér közt valami " - forradalmian új. mégis puritán ám minden szempontból praktikus - öööö...lényegében.... táplálékot. Halálakor ( 1792 ) több ezren vettek búcsút a Westminster apátságban rendezett gyászszertartásán. A gyászbeszédet ezen szókkal fejezték be:

..."Sokat köszönhetünk a Lordnak, hiszen ő szabadította ki az emberiséget a meleg ebéd rabságából.." by Woody Allen

:)))

12. ZorróAszter (szerkesztő)
2011. 11. 02. 14:57

És akkor ne feledkezzünk el a feltaláló József Attiláról, aki feltalálta a proletárszendvicset: két szikkadt, üres kenyérszelet között egy harmadik.

13. Imitt-amott
2011. 11. 02. 15:39

Feltétlen kedves Zoró...feltétlen...ki nem hagynám

a kenyérrel bélelt kenyér mellé szép szó:

Szólitsd, mint méla borjuszáj
a szorgalmas szegényeket -
rágd a szivükbe - nem muszáj
hősnek lenni, ha nem lehet.

/Szállj költemény/

Neki mégis sikerült !! Hogy csinálta?

:))

14. Marijja
2011. 11. 02. 18:18

Bevallom, mi mást is tehetnék: nem vagyok egy nyitott szemü utazó.
Éppen ezért köszi a mai leckét!!!

15. ZorróAszter (szerkesztő)
2011. 11. 02. 20:23

Kedves Marijja!

Szivesen.

Volt kedve kipróbálni a Street View-t?

16. Imitt-amott
2011. 11. 03. 16:52

Üdv. kedves ZorróAszter

válaszoltam ÓnagyZnál !

17. ZorróAszter (szerkesztő)
2011. 11. 03. 18:16

Köszi. De hirtelenjében nem is tudom, mire.

De nézem.

Írja meg véleményét, kérdéseit!

Ez egy mentés. A cikk jelenleg ITT kommenthető »»»»

(A kommentek ide némi késéssel kerülnek át onnan)

Címkefelhő

@hm belfold @hm kulfold @hm kult @hm tech 1919 1956 20111023 2012 12 21 24 óra 56 A hetedik pecsét A természetfilozófia matematikai alapjai Ádám és Éva Adolf Hitler Albert Einstein Aljanépek Alkotmány állatok Alma Álmos álom általános alvási bénultság alvási paralízis Amerikai Népszava Anders Anton Pavlovics Csehov apokríf árják Árpád Atlanti charta ÁVH ÁVÓ Az Élet Értelme Az ember aki túl keveset tudott Bacsó Péter baloldal baromarcú Bary József Bástya elvtárs Bástya elvtárs lánya Bayer Zsolt Bayer Zsolt Orgovány Biblia Bibó Bizánc Bornyi Sándor brainstorming Bristol buddhizmus büntetőeljárási törvény Casablanca cenzor cenzúra Chai Christine Lagarde Churchill Clark Ádám tér Clifton híd Csatáry László Csehov Csillag csuklyás hacker Csurka István De Sade Demokratikus Koalició díj DK Dörner György Durrington Elbert János elhárítás ellenforradalom elővigyázatossági megállapodás előzetes mentesség Eötvös Kollégium Etűdök gépzongorára evangélium évszakok fajelmélet Farkas Mihály Farkas Vladimír fasiszta fekete mise feuillant FIDESZ filozófia fizika Fodor András forradalom földönkívüli filozófusok Galambos Lajos Galaxis útikalauz stopposoknak Galileo Galilei Generalplan Ost genetikailag Gironde globalizáció Gólem Google Google Street View Gömbös Gyula gravitáció gumiló György Gyurcsány Ferenc Hádész Hádész háza hamis vád Hankiss Elemér Harunalrasid a NOLBLOG ESZE Határon túli magyarság Hazug cenzorok HCJD hitel Hmmmm Homérosz hónapok Horthy Miklós Hubble huszárvágás hülyék logikája Hűség színHáza idő IMF Ingmar Bergman irodalomtörténész Isaac Newton Isambard Kingdom Brunel István jakobinusok James Nasmyth Jane Birkin Jézus JOBBIK József Attila Kádár Káin és Ábel Káin gyermekei Kalászos Karancskeszi Katyn Kazár Birodalom Kazária kémbotrány kémkedés kémügy Képíró Sándor KériSzépen Kertész Ákos Kertész Mihály készenléti hitel kettős állampolgárság Kettős mérce KGB Koan kollégium kommunista kontraszelekció Kopácsi Sándor kormány Kövér László köztársasági elnök közgazdasági Köztársaság tér Kubatov Gábor Kun Béla Laborc Sándor Lator László Lázár János liberális liberálisok liberalizmus lincstörvény Ling doktor lipótmezei megnyitás lobogó lobogója logika Löw rabbi Lubjanka Lukács György Lukácsy Sándor Magyar magyar kártya Magyar Köztáraság zászlaja Magyar Köztársaság Magyar Nemzeti Szocialista Párt magyar zászló Magyarország magyarság Maja naptár Manci néni márki Matolcsi Matyica mazochizmus médiatörvény Mein Kampf Michael Curtiz Michelangelo Antonioni MIÉP Miniszterelnök mise MOSZAD mozi Mumus Munka Törvénykönyv Munka Törvénykönyve műfelháborodás műmagyar náci fajelmélet Nagy Imre Nagyítás Nagymama nagypolgárság Nauszikaa Negyedik Köztáraság Nemzeti Felszabadítási Front Nemzeti Hírközlési és Média Hatóság Nemzeti Valutaalap nemzetközi nagytőke Nemzetközi Valutaalap népbiztosok Newton niceai hitvallás niceai zsinat NKVD Nobel nyelvújítás nyelvújító Nyikita Mihalkov nyilas nyilasok Nyírő József nyugger Odüsszeia Odüsszeusz Orbán Orbán Viktor orvos orvos elvándorlás Pál apostol Palócföld Palócország Pap Ignác Parlament patkó Perry Mason Persona perspektíva Pesti srácok Péter Gábor Philosophiae Naturalis Principia Mathema Pi Pieter Bruegel Piros László plágium Platonov Quodlibet Rácz Kálmán Rákosi Rákosi Mátyás Raoul Wallenberg REM rémhír Rendőrség Roosevelt Schmitt Pál sci fi horror Semmelweis Egyetem Sibrik Miklós felüljáró Sigmund Freud Sikorski Soho Solymosi Eszter SS SS Great Britain Stonehenge Szabó Dezső szadizmus szakdolgozat Szálasi Ferenc Szamuely Tibor Szent Korona Szent Korona tan Szent Péter esernyője szeretet Szilvásy György Színről színre Szovjetunió Sztálin T4 program Tanácskormány Tanácsköztársaság Tanú tárgyalás Tarlós Tarlós István Tarski TASZ tél tengeri népek Tiszaeszlár tömegvonzás Trafó transzcendens Turán Turáni Átok Tükör által homályosan Új Munka Törvénykönyv Új Munka Törvénykönyve Új Színház unortodox untermensch übermensch ügyvéd űrtávcső vadászok a hóban Vátra védőügyvéd vérvád vérvád tagadók Veszprém Victor Laszlo Vietkong Vietnami Néphadsereg Viktor Viktor László vlágvége Vo Nguyen Giap Wass Albert Wenceslaus Hollar woodhenge Yankari zászló Zen Zentai Károly zéta Reticuli zuhanás zsidó népbiztosok